Heitor Chalegre Damiao

Mestre Pontape

Heitor Challegre Damiao  z vzdevkom Mestre Pontape v svetu capoeire, se je rodil v Rio de Janeiru. Odrastel je v težkih razmerah tamkajšnjih favel, sedaj pa svoje življenje posveča delu z otroci in mladino. Preko capoeire, kot sredstva za omogočanje drugačne perspektive, pomaga otrokom da ne zaidejo v kriminal in da izboljšajo svoje življenje.

V Evropo je prišel skupaj s svojim Mestre-om leta 2000, tukaj pa je leta 2002 tudi sam dobil naziv Mestra. Trenutno ima več skupin po Evropi, od 2006 leta ima tudi svojo družino skupin pod imenom Capoeira Luandae.

mestre Pontape

Kratek intervju z mojstrom

Mojstra Pontape, ali opažate razliko pri delu z otroki pri motivaciji doma v Braziliji, v Rio de Janeiru in tu v Evropi, kjer izvaja delavnice?

Ni tolikšne razlike med delom doma in v Evropi. Ne gre toliko za razliko v motivaciji, kot za razliko v temperamentu. Doma poznam kakšen temperament je prisoten in kakšen način dela je potreben. Tukaj pa je prej potrebno spoznati temperament učencev capoeire in temu se prilagodi vadba in način dela.

Kje lažje delate in zakaj?

Ker pozna temperament učencev doma, je delo doma lažje. Za učenje pa je pomembno doživeti in spoznati tudi nekaj novega, tu se šteje spoznavanje temperamenta novih ljudi, ki prihajajo na vaje in prilagajanje novim potrebam. Na koncu pa je vse odvisno od mojstra, ki vodi vadbo, kakšno energijo začuti.

Kako poteka vadba in kako vam je bilo všeč na demonstraciji vadbe novim interesentom?

Capoeira ni samo vadba, ni samo ples, ni samo borilna veščina, capoeira je vse to združeno in dodan pridih kulturne zgodovine in temperament Brazilije. Gre skoraj za filozofijo obvladovanja in zavedanja svojega telesa. Na današnji vadbi mi je bilo lepo, ampak energije učencev ne začutiš le po eni kratki vadbi, enem druženju, to je proces, ki potrebuje več časa in traja dalj časa.

Zakaj naj bi se ljudje pridružili vadbi capoeire?

Naštejem lahko dva razloga. Prvi je gibanje in fizična vadba, ki je sama po sebi zdrava. Drugo pri capoeiri pa je to, da te capoeira pokliče in pritegne. Vzbudi v vsakem posamezniku tisto nekaj, kar je del naše zgodovine in je v nas že dalj časa. Capoeira nam pomaga vzpostaviti stik s tem.

mestre Pontape