Nikola Orešković

English about Nikola Orešković

Skills & powers:

Martial arts
Stunts
Acrobatics
Theatre
Movement teacher

Titles & Education:

Co-founder of Fluid Balance Creative Acrobatics
Taekwondo 3rd Dan master degree
Professor of capoeira
Professional stuntman
Performance artist

Slovensko

Nikola Orešković (HR) ima dolgoletne izkušnje kot trener. Preko različnih fizičnih aktivnostih sodeluje z umetniki iz različnih žanrov.

Štirinajst let se je aktivno ukvarjal s taekwondo-jem (stopnja mojstra 3.dan). Je soustanovitelj in član prvega hrvaškega Martial Arts Tricks demo team-a “X-OUT”. Poleg borilnih veščin in trickinga, se ukvarja s sodobnim plesom, handbalancing-om, cirkusom in gimnastiko. Ta znanja in izkušnje iz različnih veščin spaja v samosvoj sistem treninga v sklopu programa Fluid balance.


Od leta 2002 je aktiven v Capoeiri. Poučuje odrasle, otroke in osebe z invalidnostjo v hrvaškem društvu Amazonas in v slovenski skupini Balanço da Meia Lua. Njegov učitelj je mestre Pontape, ki je mentor družini plemen Capoeira Luandae, pod katero poleg zgoraj omenjenih dveh skupin, delujeta še slovaška skupina Oxumare in Malezijska skupina Arvore da Vida. Capoeiro širi po svetu, poučeval je v Maleziji, Indiji, na Slovaškem, v Italiji, Srbiji, Sloveniji, Turčiji, na Hrvaškem, Češkem in drugod.

Nikola Orešković se od leta 2009 aktivno ukvarja s kaskaderstvom. Je zunanji sodelavec na Kineziološki Fakulteti na oddelku za akrobatiko v Zagrebu. Član IMRC-a (Integrated movement research colective), UPUH-a (Udruge plesnih umjetnika Hrvatske) i HDFD-a (Hrvatskog društva filmskih djelatnika). Je tudi strasten popotnik in raziskovalec.

Skupino Balanço da Meia Lua razigrava skupaj s Katjušo Kovačič, s katero vodi tudi edukativni program Fluid balance- creative acrobatics in ustvarja performanse na področju plesa in uličnega gledališča.

Več o Nikoli si lahko pogledate na:

Facebook strani

Instagram profilu

Nikola Orešković